Четвер, 16.05.2024, 16:10
Ви увійшли як Гість | Група "Гості"Вітаю Вас Гість | RSS

 Офіційний сайт   Сасівського ЗЗСО І-ІІІ ступенів Золочівської міської ради Золочівського району      Львівської області

Меню сайту
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 53
Статистика
Flag Counter

Головна » 2015 » Грудень » 15 » Круглий стіл освітян та науковців
20:23
Круглий стіл освітян та науковців

         

         Чи зустрічалися Ви із полярником із Антарктиди? Чи знаєте чому білий ведмідь не ласує пінгвінами? А у Вас в гостях був професор-зоолог? Ствердні та правильні відповіді на ці питання отримали учні та вчителі-природничники Сасівського освітнього округу на круглому столі, у рамках співпраці з Львівським національним університетом  імені Івана Франка за участю доктора біологічних наук, завідувача кафедрою зоології, професора Йосифа Володимировича Царика, заступника декана з наукової роботи, директора зоологічного музею ЛНУ, доцента кафедри зоології Ігора Віталійовича Шидловського, доцента кафедри зоології Ігора Васильовича Дикого, асистента кафедри зоології Андрія Тимофійовича Затушевського.

        Людина – дитя природи і її господар, прагне більше і глибше пізнати оточуючий світ, розкрити таємницю життя, зрозуміти «братів наших менших».

         Професор Царик Й.В. – випускник Сасівської СШ 1964 року. Зустріч в alma-mater розпочав із спогадів про росянисті стежинки на берегах Західного Бугу, його норовливу течію, рибок та раків,які колись тут масово водилися. Світ природи зачаровував сільського хлопця. Роки наполегливої праці дали плідний результат. Було представлено і подаровано округу цілу серію його наукових праць, оскільки за роки наукової та педагогічної діяльності професор  видав їх чимало. Серед них  11 монографій, 7 навчальних посібників, більше 250 наукових, науково-популярних та навчально-методичних праць. Вчений здійснює керівництво аспірантурою з 1991 року. Під його керівництвом захищено 5 кандидатських і 4 докторські дисертації. Професор Царик нагороджений Почесною грамотою Президії НАН України та Міністерства освіти і науки України.

        Своєю презентацією асистент кафедри зоології  А.Т.Затушевський, зацікавив присутніх історією та науковими здобутками, перспективами розвитку кафедри.

         Справжнім героєм дня став ще один виходець із Золочівщини – Дикий І. В., відомий український зоолог та полярник, учасник експедицій в 1999 році на Кавказ у район Приельбрусся (Кабардино-Балкарія) сходження на г. Ельбрус; 2000 рік – Гірський Алтай (Росія), сходження на г. Бєлуха; 2006, 2009, 2012 – Західна Антарктида, сходження на г. Де-Марія, г. Мілл, г. Скот;г. Шеклтон та Пік Століття Пласту; 2012 - Аляска (США) . Презентація звіту про експедиції полонила аудиторію. На мить всі опинились на шостому континенті, миттєво долали відстані із пінгвінами, чули тріск криги, що відколювалася, були свідками руйнування айсберга. Учнів, які цікавляться Антарктидою, та були активними у відповідях на запитання, нагороджено справжніми сувенірами засніженої станції Академіка Вернадського.

         Віртуальну мандрівку залами кабінету натуральної історії, тепер зоологічного музею ЛНУ, здійснив директор І.В.Шидловський. Експонати музею вражають. Наукові колекції налічують понад 178 тис. експонатів, з яких біля 10 тис. формують експозицію. Фонди музею по праву презентують тваринний світ усіх континентів та всіх акваторій земної кулі. Пожвавлення, непідробний інтерес викликала інформація про орнітологічну експедицію на станцію «Avosetta» заказника Чолгинський. Дивовижний світ птахів: гніздування, міграція, забарвлення, голоси – зачарували юних орнітологів. Тримати птаха в руках, відчувати як крихітні лапки торкаються твоєї шкіри, як б`ється маленьке серце – все це дорогого коштує! І звісно, випускати птаха на волю, коли він злітає у тебе із рук і ти вже не знаєш, хто зараз щасливіший – птах чи ти.

         Багатий фактичний матеріал,цікаву інформацію, спонукання для роздумів дав круглий стіл вчителям-природничникам. Методист Золочівського РМК Л.М. Бохна висловила сподівання, що почуте і побачене дасть свої результати у багаточисленних природничих проектах і висловила побажання подальшої співпраці

.

         Зустріч залишила позитивні враження, заставила присутніх ще раз повернутися до проблем оточуючого середовища, прагнення пізнавати і берегти дароване Богом.

Голова Ради Сасівського ОО

вчитель біології

І.Ф.Попадюк

Переглядів: 814 | Додав: Igor | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
avatar
Вхід на сайт
Годинник
Епіднебезпека
Погода
Календар
«  Грудень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Block title
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Корисні сайти

Copyright MyCorp © 2024
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz