Четвер, 16.05.2024, 07:27
Ви увійшли як Гість | Група "Гості"Вітаю Вас Гість | RSS

 Офіційний сайт   Сасівського ЗЗСО І-ІІІ ступенів Золочівської міської ради Золочівського району      Львівської області

Меню сайту
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 53
Статистика
Flag Counter

Головна » 2018 » Березень » 28 » Актуально, пізнавально, превентивно
21:39
Актуально, пізнавально, превентивно
ХХІ століття висунуло багато проблем перед людством: продовольчі, екологічні , технологічні і безперечно військові конфлікти. Світова спільнота занепокоєна і стурбована масштабними гуманітарними проблемами. На рівні Генеральної Асамблеї ООН ще у 2005 році було прийнято резолюцію № А/RES/60/97 про запобігання мінній небезпеці та використання вибухових пристроїв.
Час неспокійний і спокій крихкий. На східних рубежах Вітчизни тривають військові дії, ЗМІ повідомляють про загрози терористичних актів, земля через десятиліття позбавляється чужорідних гостинців Другої світової. Реальність – забрані і скалічені людські життя, підірвані житла; каліцтво або смерть того, хто наступив на міну, бо не побачив нічого у густій траві; необдуманість при киданні боєприпасів у багаття – який то вогонь буде; розбирання смертоносних предметів , щоб дістати вибухівку , а металолом здати у пункт прийому металобрухту. На часі дня питання мінної небезпеки і правил поведінки при виявленні вибухонебезпечних предметів. Недарма кажуть: «Навчений - значить попереджений». Цієї думки дотримувались в НВК, коли організовували заняття з питань уникнення враження мінами і вибухонебезпечними предметами ( на виконання листа МОН України від 01.03.2018 №1/9-130). За ініціативи вчителя Захисту Вітчизни підполковника Артема В.С. 21 березня 2018 року в опорний заклад Сасівський НВК були запрошені військовослужбовці Навчального центру Національної гвардії України, які дислокуються у м. Золочеві. У залі зібрались школярі, педагоги. Дитяча цікавість брала верх. Дві умовні зони вабили присутніх. Перша – різного типу гранати, міни, снаряди - звісно ж макети! Знайомі, але якісь незвичні, побутові речі, справжній металошукач. Друга-інформаційні буклети, журнали, стенди. Захоплення учнів викликав військовослужбовець у формі нацгвардійця. Очікування на обличчях багатьох, а ще й намагання поводити себе достойно, бо хлопці - десятикласники, які вивчають «Захист Вітчизни», налаштували на армійський порядок і свідому дисципліну, так як на уроках, бо статутні вимоги слід виконувати.
Заняття, після представлення гостей-військовослужбовців, розпочав офіцер – викладач циклу підготовки фахівців інженерної служби Павло Герман. Коротко про службу, яку представляє, про професію сапера і особливість діяльності тих, «Хто помиляється тільки один раз». І тут почалося найцікавіше. Подих затамували всі. Йшлося види озброєння, яке несе реальну загрозу життю, тобто про гранати, міни: загальна будова, вибухова речовина, заряд, вага, радіус дії. Уважно слухали школярі про міни - пастки, про дію протипіхотних (ППМ), про протитанкових мін. Ой, як це цікаво! А ми і не знали як виглядає насправді «зуб дракона або пелюстка», «чорна вдова». Милозвучні, гарні, ледь не поетичні назви, які таять в собі смертоносне жало і є нещадними для усіх. «На яку відстань розлітаються осколки, а яка сила пораження ? Як себе захистити?», - лунало із дитячих уст. Як горіли очі від захоплення і пізнання. Ми багато тепер знаємо! І не тільки із телевізора, коли говорять з гіркотою про Донбас. А на живо змогли побачити, почути та навіть потримати в руках і відчути холод металу, ребристість корпусу, вагу Ф-1, РГД -5. Але не переживайте – вони навчальні! Навіть дорослі були зацікавлені дійством. А гранатомет, а міношукач! Час спливав непомітно. Малі школярики-учні 3-4 класів відкривали від несподіванки роти. Процес пізнання викликав подив, бажання до всього доторкнутися. ВІдеопрезентація «Обережно міни!» ще раз наочно підтвердила, що зброя – це не іграшки, а реальна загроза людському життю.
Саморобні вибухові пристрої – ще одна частина заняття,яка вилилася у превентивно – навчально - пізнавально-демонстраційно-запитальний діалог. Фахівець давав вичерпні відповіді, коментарі, рекомендації, демонстрував привабливі сумочки, коробочки, м’які іграшки, ручки, які несуть потенційну небезпеку. Смертоносну «іграшку » можна знайти практично всюди: на вулиці, у парку, на дитячому майданчику. Небезпека терористичного акту, від якого не застрахована жодна країна світу,робить поведінку із невідомими предметами, залишеними без нагляду речами украй актуальною. Бо ж і звичними нам мобільними телефонами, засобами радіозв’язку не можна користуватись, щоб не спровокувати вибуху.
Прилад пошуку вибухових матеріалів, всім відомий міношукач, справно працював, видаючи специфічні звуки при наявності металу у підлозі, у руках всюдисущих допитливих третьокласників під керівництвом Германа П.В.
Майор, командир роти Руслан Василюк доступно і цікаво розповів присутнім про військову службу взагалі, і в Навчальному центрі зокрема. Строковики, контрактники, резервісти. Вік, призов і терміни служби кожної категорії детально проговорилися. Шеврони привабили і хлопців, і дівчат. Журнали розходились по руках учнів і кожен шукав для себе корисну інформацію. Екіпірування військовослужбовця викликали непідробний інтерес: кевларовий шолом, бронежилет, наколінники, нарукавники. Найсміливіші намагалися одягти «броник», та де там, це вам не жарти –вага декілька кілограмів!
А фото напам’ять! Як личить одинадцятикласнику Сашкові бронежилет, адже раніше він мріяв стати військовим. А вам, хлопці, не під силу ? Чи можливо шолом тисне? Попробуйте, чи вистачає сил. Охочі знайшлися, навіть дівчата. Хтось із них стане військовим і захищатиме наше майбутнє, наше мирне життя. Професія військовика сьогодні – героїчна і патріотична.
Багато дізналися, побачили, випробували. Зрозуміли, що правил необхідно дотримуватись усім. Знаємо і сподіваюсь зуміємо себе захистити. Народа мудрість гласить: «Береженого Бог береже!». Задоволені залишились усі. Дякуємо Вам,нацгвардійці, що наочно продемонстрували, навчили, застерегли, допомогли, попередили. Складаємо щиру вдячність командиру полковнику Михайлу Кулику за надану можливість спів навчання і спілкування із військовослужбовцями.
Заступник директора з НВР Золота Г.С
Переглядів: 373 | Додав: Vasyl | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Вхід на сайт
Годинник
Епіднебезпека
Погода
Календар
«  Березень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Block title
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Корисні сайти

Copyright MyCorp © 2024
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz